Het Kerstcadeau

Welk cadeau zou de mensen nu blijvend gelukkig en tevreden maken? Het is altijd de liefste wens van de Kerstman geweest zo’n cadeau te vinden. Veel kinderen zijn immers al na een paar weken uitgekeken op hun nieuwe speelgoed en dan is het net of het nooit Kerst is geweest! Dit jaar is hij dan ook vastbesloten om niet naar de aarde te komen, voordat hij het heeft gevonden. Het wordt spannend, zou zo’n cadeau wel bestaan? De gevolgen voor het Kerstfeest op Aarde lijken rampzalig: de kerstetalages blijven leeg, nergens is kerstverlichting. De regeringen kondigen de noodtoestand af. Dankzij de vindingrijkheid van het feetje Radja, de trouw van de eland Nicolai, de moed van het Chinese jongetje Li Wu Tse en niet te vergeten het geniale plan van de Wind, wordt uiteindelijk tóch de wens van de Kerstman vervuld en krijgen de mensen zelfs meer dan ze verwachtten……..

De gezusters Goudounov schreven dit verhaal in 2001 tijdens hun verblijf in Noorwegen. Oorspronkelijk is het uitgevoerd als een 2 uur durend muzikaal luister avontuur door Goudounov Productions in de studio opgenomen. Destijds werd het een succes voor de Stichting Het Gehandicapte Kind. Uitgeverij De Waagmuis besloot dit romantische, idealistische en tijdloze verhaal weer op te pakken en uit te geven als boek, e-boek en als audioboek met de oorspronkelijke tekst en muziek, omdat de inhoud actueler is dan ooit.

luisterfragment 20 minuten:

RECENSIE

RECENSIE BEAUTY AND BOOKS

Het kerstcadeau is geschreven door de gezusters Goudounov. Als eerst willen we zeggen dat dit een van de meest toffe kerst boek ooit is. Alleen al die cover van het boek is beeldig. We zien sneeuw en licht samen met een fee een herr en een kerstman met een verrekijker. Wat een ontzettend mooie cover. In 26 mini hoofdstukken vertellen de gezusters een leuk kerstverhaal. Het was echt een prachtverhaal. Net een nieuw sprookje. Tijdens het lezen van dit boek kregen we kerstkriebels. Echt een ontzettend leuk verhaal. Als lezer voel je je verbonden met de hoofdpersonen Radja, de fee, eland Nicolai, kerstman, Chinese jongetje Li Wu. Alhoewel Radja toch wel meer de hoofdpersoon is van het boek. Wat een fantasierijke boek. Heel leuk dat een fee, een eland een kerstman worden gecombineerd in een boek. Het boek leest als een trein. Wij hadden het boek met veel plezier heel gauw verslonden. Zeker aanbevelenswaardig voor iedereen. Wat een leuke kerstboek. Verkrijgbaar bij Uitgeverij Divertimento.

De gezusters Goudounov 2001

E-book  ISBN   9789082999457  6,50 €  of gratis bij Kobo

Luisterboek ISBN 9789082999440  8,50 €  via Luisterrijk.nl met een gratis PDF van de tekst van het verhaal. Duur 1 uur 55 min. met muziek en liedjes.

de gezusters Goudounov
de gezusters Goudounov
Hardcover Afbeelding Jasper Schreurs

Zang: Cynthia van Hattem, Joël Josemans en de buurkinderen

RECENSIE

Rita Pontoring in DE LEESCLUB VAN ALLES

Het Kerstcadeau van de Gezusters Goudounov

[Recensie] Op aarde is iedereen bezorgd, de Kerstman is nog niet in aantocht.  Hij had al lang op pad moeten gaan. Echt iedereen op aarde maakt zich zorgen, ook in een piepklein dorpje in China.

Waarom laat de Kerstman zich nog steeds niet zien?  Ook eland Nikolai vindt dat het zo niet kan, “We moeten nog alles voorbereiden en de hele Aarde versieren. Het is toch allang tijd om te gaan”. Maar de  Kerstman wil het dit jaar heel anders aanpakken. Hij heeft jarenlang kerstwensen vervuld van zowel kinderen als volwassenen. De kerstwensen in de vorm van cadeautjes.

En nu heeft hij  zelf een wens. Hij wil wat anders brengen, hij wil het cadeau vinden dat mensen blijvend gelukkig en tevreden maakt. En daar is hij nu naar op zoek. Maar op Aarde heeft men daar geen weet van. Iedereen is in rep en roer. Iedereen houdt zich bezig met de vraag: “Waarom is de Kerstman niet verschenen?”

Ook Radja de Fee maakt zich zorgen en ze gaat op onderzoek uit. Ze ontdekt  de verdrietige Kerstman: “Op aarde worden er steeds minder liedjes gezongen. De cadeaus worden groter en groter en aan hun verlanglijstje komt geen eind.”

Radja wil helpen en gaat samen met eland Nicolai op pad met de Kerstman. Maar… is er een cadeau te vinden dat mensen blijvend gelukkig maakt? De wensboom, daar moeten ze naar op zoek.

In deze Kerstvertelling speelt idealisme een grote rol. Blijvend tevreden en gelukkig zijn, hoe doe je dat? De diepere laag in dit verhaal nodigt uit om samen met kinderen te praten over de wens van de kerstman. Wat maakt je tevreden en gelukkig?  

Ook fantasie komt aan bod in dit kleine boekje, iets groter dan A5 formaat..  Radja de fee die haar toverstokje gebruikt, de feeënkoningin die advies geeft. Het Chinese jongetje dat  uiteindelijk een grote rol speelt in dit verhaal.

Het verhaal is eenvoudig met een dieperliggende gedachte, de hoofdstukken zijn heel kort. Er zijn geen illustraties in het boekje, misschien is dit een bewuste keuze. Het lijkt alsof het uiterlijk van het boekje meedoet aan de wens van de Kerstman, een verhaal waar het echt alleen gaat om de bijzondere wens van de Kerstman. De korte kernachtige hoofdstukken maken het boekje heel toegankelijk.

Deze kerstvertelling van de Noorse gezusters Goudounov is geschreven in 2001. En in 2019 uitgebracht in Nederland. Het boekje is ook als audioboek verkrijgbaar met muziek en liedjes. Vergeet vooral niet om een fragment te beluisteren op Toverklank

Een mooi en heel bijzonder kerstverhaal. Het onderwerp, wat draagt bij aan geluk, blijft actueel en met dit boekje kun je er met kinderen over praten. Een magische vertelling!